Kako doci do početnog finansiranja prilikom osnivanja firme? Evo 5 odličnih načina

Najčešća zabluda pri pokretanju sopstvenog, privatnog biznisa je ta da vam je u startu potrebno mnogo novca, a česta je tema kako doći do početnog finansiranja pri pokretanju biznisa. Međutim, istina je sledeća: Nije vam uvek potrebno mnogo kapitala da biste pokrenuli posao. 

U stvari, ponekad možete početi sa malo ili čak nimalo finansija.

Da, i to je moguće.

Pokretanje biznisa bez imalo novca u početku se može činiti kao nadrealna ideja, ali nije nemoguće. Tačno je da će vam za započinjanje bilo kog posla biti potrebno malčice više od onoga čime trenutno raspolažete i od čega živite. Vrlo je verovatno će vam biti potrebni i partneri, investitori, ali – sve je to biznis i potpuno normalna stvar u poslovnom svetu. Naravno da je uvek bolje započinjati posao iz sopstvenih sredstava. Sopstvena sredstva su ona koja smo stekli na prethodnom poslu, uštedeli, nasledili, dobili na bilo koji način. Ali niste ovde da biste to saznali.

Mnogi finansijski stručnjaci često ističu i to kako je najbolje biznis započinjati od male ideje i sa manje poslovnog kapitala, jer su tako i manje šanse za neuspeh – rizik je manji. Ako vas u startu brine na koji način doći do početnog finansiranja prilikom osnivanja firme, imamo nekoliko ideja za vas. I vrlo su realne.

 

Porodica i prijatelji su uvek dobra ideja

 

Ne odustajte od čitanja, iako vam možda deluje ponižavajuće. Porodica i prijatelji su pokrenuli i pomogli  neke od danas najvećih svetskih firmi. Zapamtite, ne tražite milostinju od njih, već samo mali podsticaj pri osnivanju firme. Uostalom, niko vam ne poklanja novac. Kada budete raščistili sami sa sobom i budete potpuno spremni za pokretanje vašeg poslovanja, pitajte ljude oko sebe mogu li vam pomoći s malim zajmom za osnivanje firme. 

I sa porodicom i prijateljima možete napraviti ugovor o pozajmici, a čak odrediti i kamatu ako će vam tako biti lakše (o tome je najbolje da se posavetujete sa advokatom ili knjigovodstvenom agencijom). 

Morate o vašoj poslovnoj ideji pričati otvoreno, verovati u nju i bez ustezanja tražiti podršku. Samo vodite računa da sve imate u pisanom obliku i datum kada im vraćate novac (a ukoliko to radite sa rođacima koji su u inostranstvu obratite pažnju da imate kvalitetan prevod i overu sudskog tumača). 

Koristite svoje prijatelje i porodicu kao višeslojne resurse. Vežbajte na njima prodajni teren, pitajte ih za povratne informacije. Ako je vaš plan, recimo, otvaranje prodavnice u kojoj će se pronaći proizvodi domaćih proizvođača i ručno rađene stvari, pokušajte da testirate da li bi vaše okruženje to kupovalo. To nikako neće značiti da iskorišćavate vaše najbliže, već ozbiljno pristupate poslu.

 

Bespovratna sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje

 

Subvencija iliti bespovratna sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje se dodeljuju svake godine i mogu vam biti dobra prilika za konkurisanje i “vetar u leđa” planiranom biznisu. Za apliciranje za ove subvencije je potrebno ispuniti određene uslove, a ove godine je to pravo mogao da ostvari samo onaj koji je prijavljen na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe, završi o obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije, izmirio ranije ugovorne i druge obaveze prema Nacionalnoj službi, osim za obaveze čija je realizacija u toku, ukoliko iste redovno izmiruje i u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći.

Prioritetne delatnosti za dodelu subvencije za samozapošljavanje se menjaju iz godine u godinu, a ono što je važno znati je da, ukoliko na ovaj način dođete do početnih sredstava, nećetete moći da konkurišete za bilo koje druge državne olakšice npr. poreske. Budući da subvencije nisu dovoljno visoke za pokretanje neke proizvodnje, mogu biti korisne ukoliko planirate da otvorite neku agenciju za pružanje usluga ili studio.

 

Banke 

 

Ne možete izbeći banke ako se bavite biznisom, ali u ovom slučaju one mogu imati neke vrlo primamljive podsticajne kredite koji će vam omogućiti da započnete posao. Međutim, imaju određene mane, jer su uglavnom namenjeni za investiranje i kupovinu osnovnih ili obrtnih sredstava. manji broj poslovnih banaka odobrava kredite preduzetnicima i pravnim licima koji posluju manje od godinu dana.

Banke nude kredite koji su kratkoročnog karaktera, u visini do 10.000 evra, s rokom otplate do pet godina. One banke koje nude kredite za započinjanje sopstvenog posla neće vam ga odobriti tek tako, već zahtevaju sredstva obezbeđenja u vidu hipoteke prvog reda na nepokretnostima, ugovornog jemstva pravnog lica koje ispunjava kriterijume banke, uspostavljanje zaloge na pokretnim vrednostima ili polaganje depozita koji se kreće od 20% do 100% odobrenih sredstava na ime kredita. 

Da biste uopšte konkurisali za neki od kredita za preduzetnike kod banaka, morate poslovati minimum godinu dana, tako da se ovo u startu ne isplati.

 

Fond za razvoj

 

Fond za razvoj Republike Srbije bavi se podsticanjem poslovanja pravnih lica i preduzetnika u Republici Srbiji i, između ostalog, nude podsticajne start-up kredite za mala i srednja preduzeća.

Možete konkurisati za start-up program ukoliko vam je potrebna kupovina nove ili polovne opreme, ali ne starije od 5 godina, zatim dogradnja, adaptacija, rekonstrukcija ili sanacija poslovnog ili proizvodnog prostora i ono što je primarno – trajna obrtna sredstva i to do 20 % u strukturi ukupnog investicionog ulaganja. Maksimalni iznos ulaganja koji može da se finansira kroz ovaj start-up program je 6.000.000,00 dinara, od toga 3.600.000,00 dinara predstavlja kredit, a 2.400.000,00 dinara bespovratna sredstva. Međutim, bespovratna sredstva odobravaju se za sada onim preduzetnicima koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane  u četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju. Kredit Fonda za razvoj nije ograničen na tu grupu.

Za podsticajne kredite ove vrste ne mogu konkurisati vlasnici više firmi, ili vlasnik koji je preneo svoja osnivačka prava na drugo lice, a koje ne može biti povezano lice (sa kojim je imao transakcije, tranferne cene itd…) i to  pre oglašavanja javnog poziva.

 

Inovacioni fond 

 

Inovacioni fond funkcioniše po principu dodeljivanja bespovratnih sredstava za inovativna preduzeća i naučno-istraživačke organizacije, a sve za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija. Mikro, mala i srednja preduzeća kod Fonda za investicioni razvoj mogu da konkurišu za inovacione vaučere u vrednosti do 800.000 dinara, a jedan podnosilac može ih dobiti maksimalno dva. Veliki broj start-up projekata kod nas konkuriše kod investicionog fonda i na taj način razvija svoj proizvod ili rešava tehnološke probleme u razvoju. Bitno je da ideja za vaš biznis bude, pogađate – inovativna, a postupak prijave se odvija preko njihovog sajta.

 

Zaključak

 

Za koju god vrstu pomoći se odlučite, znajte da u mnogome zavisi i od toga za koju ste se delatnost opredelili. Kako biste bili bliže upoznati sa time na koje načine možete nabaviti podsticajna sredstva za vaš biznis, potrebno je dosta informisanja, ali nije nemoguće. Najbolja opcija je da potražite i stručan savet kod knjigovodstvene agencije u vašem mestu, jer se i investicije i subvencije razlikuju od grada do grada.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Call Now Button+381 62 629 230